Flinker

Een duurzame kinderfiets: Leren fietsen wordt kinderspel

MarcelvangalenDesign heeft gewerkt aan het ontwikkelen van een 'circulair economische' kinderfiets met als thema: 'Leren fietsen wordt kinderspel'. Om deze kinderfiets circulair economisch te maken hebben we gekeken naar materiaalgebruik (waaronder gerecycled plastic), mogelijkheid tot hergebruik en een nieuw business model.
flinker
Naast het circulaire aspect hebben we gekeken naar de manier waarop kinderen leren fietsen. Door het zwaartepunt op een slimme manier te verleggen, is gebleken dat kinderen (die nog nooit gefietst hebben) het fietsen veel sneller onder de knie hebben.
flinker
Recycling & Duurzaamheid
Bij het ontwerp, engineering en protoyping van de kinderfiets is rekening gehouden met recycling & duurzaamheid wat blijkt uit de keuze voor voor duurzame materialen als geborsteld RVS, gerecycled plastic, restmateriaal leer en kurk. Bij eventuele beschadigingen van dergelijke onderdelen zijn deze eenvoudig te vervangen en het restproduct is goed te recyclen. Onderdelen zoals bijvoorbeeld de velgen en spatborden zijn 3D geprint van gerecycled plastic.
flinker
flinker
Upcycling
Het fietsje wordt als een 'Product as a Service' in de markt aangeboden. Je levert het product weer in als je kind kan fietsen! Bij het inleveren van de kinderfiets wordt deze geupcycled en opnieuw aangeboden.
flinker
De engineering van de kinderfiets is zo uitgedacht dat het uit zo weinig mogelijk onderdelen is opgebouwd zodat deze eenvoudig te demonteren is. Het fietsje heeft een (digitaal) materialenpaspoort zodat men exact weet uit welke materialen de kinderfiets bestaat.
Samen creƫren we het verschil